Predstavljamo vam žiri 18. Filmskog Fronta

Predstavljamo vam žiri 18. Filmskog Fronta 18. Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski Front” po svom sadržaju prati sva prethodna izdanja festivala: publika će i ove godine imati priliku da prati dve takmičarske selekcije (Srbija/region selekcija i Međunarodna selekcija) uz tri revijalne selekcije (Novosadska selekcija, Frontić, DokuFront). O pobedniku Međunarodne selekcije odlučuje publika, ove godine glasanjem u online formi, dok pobednika Srbija/region selekcije imenuje tročlani žiri.

Stručni žiri 18. izdanja festivala čine Marija Stojnić, Mladen Sovilj i Ognjen Petković. Marija Stojnić nagrađivana je rediteljka i producentkinja čiji filmovi brišu granice između igranog i dokumentarnog, često se preplićući sa drugim umetničkim formama. Marija je alumna Akademije umetnosti u Beogradu (filmska i TV režija), kao i njujorške The New School, na kojoj je masterirala u polju medijskih studija i filma. Njen debitantski dugometražni dokumentarni film "Govori da bih te video" premijerno je prikazan u takmičarskom programu IDFA 2019. godine, severnoameričku premijeru imao je na MoMA's DocFortnight 2020, a domaću na ovogodišnjem Beldocs-u, gde je i trijumfovao u kategoriji domaćeg filma. Marija je član udruženja i gostujući predavač u DokSerbia, osnivač producentske kuće Bilboke i član kolektiva koji stoji iza Set Sail Films.

Mladen Sovilj srpski je pozorišni, TV i filmski glumac, rođen 1987. u Pančevu. Nakon završenih studija glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jasne Đuričić, Sovilj je pažnju javnosti na sebe skrenuo ulogama u filmovima "Skidanje" i "Šešir profesora Koste Vujića", da bi srce publike osvojio ulogom Lazara u filmu "Neposlušni" Mine Đukić, premijerno prikazanom na čuvenom Sandens festivalu. Usledile su uloge u filmovima "Bićemo prvaci sveta", "Izgrednici", "Reži"i" Asimetrija", kao i u serijama poput "Čizmaši" i "Urgentni centar", a naširoko je poznat kao Drka u seriji i nastavku filma "Južni vetar". Igrao je i igra u predstavama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta. Ognjen Petković je rođen u Vukovaru 1986. Završio je glumu na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Od 2011. počinje se baviti filmom kao reditelj. Upisuje doktorske studije, smer audiovizualne - umetnosti 2015. godine. Autor je nekoliko kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova: Tri Tačke (2011); Qatar (2014); Ruke (2016) ; Ljubav (2017); Žmurke (2018); Ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918 (2018); Jesenji Valcer (2019), Krokodil (postprodukcija). Sa kratkim filmovima do sada je učestvovao na preko osamdeset festivala, na kojima je nagrađen dvadeset puta - Palm Springs, Florida Film festival, Kustendorf, Motovun, Leuven, FIC Montterey itd. Kao scenarista pisao je kratka i duga scenarija, drame, serije, a bavi se i dramatizacijom za pozorište i pozorišnom režijom. Režirao je i pisao predstave: Katar, Srpsko Narodno Pozorište (2019); U talogu kafe, Pozorište Mladih (2020). Kao glumac ima preko 20 premijera. Trenutno radi na dugometražnom dokumentarnom filmu "Zvuci tišine" koji govori o problemima osoba sa oštećenim sluhom.

Žiri 18. Filmskog Fronta imaće nešto zahtevniju i odgovorniju ulogu nego svi prethodni. Ovo zbog toga što će festival ove godine, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, po prvi put najboljem filmu Srbija/region selekcije dodeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura.