Objavljen takmičarski program 18. Filmskog Fronta

Osamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" održaće se od 29. oktobra do 1. novembra 2020 godine. U skladu sa okolnostima nastalim usled pandemije COVID -19, organizatori su se odlučili da program bude prikazan putem internet platforme online.  Na taj način filmovi će biti dostupni većem broju gledalaca, s obzirom na to da festival ima regionalni odnosno međunarodni karakter.

Ni ove godine selektor festivala Filip Markovinović nije imao nimalo lak zadatak. Po raspisanom konkursu pristiglo je skoro 1100 radova iz celoga sveta. Za dve takmičarske selekcije selektor je odabrao četrdeset i četiri filma. I ove godine težište festivala je na regionalnoj selekciji u kojoj su zastupljeni filmovi sa teritorije bivše Jugoslavije. U pitanju je odabir najboljih radova nastalih tokom protekle dve godine. Međunarodna selekcija, s obzirom na to da ima revijalni karakter, donosi filmove koji su uglavnom već ostvarili značajne uspehe u selekcijama velikih festivala kao što su Clermont-Ferrand, Oberhausen, Locarno, Berlinski festival, Sarajevo film festival…

“Kada smo se početkom godine opredelili za slogan "Nema nade - samo dobri filmovi" nismo imali predstavu u kom pravcu će se ova godina razvijati. Ideja je bila da se bombastičnim sloganom ukaže na potrebu za direktnim angažovanjem, jer nadati se dobrom ishodu nije dovoljno. No ova godina dala je našem sloganu sasvim novu težinu, a našem programu sasvim novi kontekst. Jer, po prirodi stvari, filmska produkcija zahteva neko vreme i ne može (niti treba) da reaguje na promene na dnevnoj bazi. Pred vama su, zato, paradoksalno, filmovi iz nekog sasvim drugog vremena. Paradoksalno jer se radi o prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj produkciji, dakle po datumu sasvim savremeni filmovi, a opet opisuju neki svet koji je verovatno zauvek nestao i menja se upravo sada, ovog trenutka. Osvrt na trenutno stanje i filmski odgovor na pitanje šta dalje gledaćemo sledeće godine, nadam se živi, zdravi, i zajedno u bioskopskoj sali, u nekim novim okolnostima. A kakve će te okolnosti biti zavisi samo od nas. Stoga ove godine - nema nade, samo dobri filmovi, a za bolju budućnost moraćemo dobro da se potrudimo”, izjavio je Filip Markovinović, selektor festivala.