Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front (prvobitno Vojvođanski festival filma i videa) nastao je 2003. godine na inicijativu mladih filmskih stvaralaca okupljenih oko Kino kluba Novi Sad. Festival je nastao iz potrebe da se afirmiše kratki autorski film i pruži podrška novoj generaciji filmskih autora, bilo da je reč o profesionalcima ili amaterima, koji su zahvaljujući (tada) novoj, digitalnoj tehnologiji pokrenuli svoje male i nezavisne filmske produkcije.

Festival je zamišljen i kao platforma oko koje bi se autori iz regiona okupljali, razmenjivali svoja iskustva, sticali kontakte i unapredili svoje mogućnosti za dalji razvoj i proizvodnju filmova.

Festival se, sledeći potrebe autora i publike, vremenom menjao i iz malog, intimnog festivala prerastao u događaj prepoznatljiv na regionalnom nivou. Ima dve takmičarske selekcije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju i na taj način pruža autorima i gledaocima uvid u širu sliku u kom pravcu se razvija savremena filmska umetnost, kao i realan uvid o kvalitetu domaće produkcije u odnosu na druge kinematografije.

Festival je danas okrenut pre svega mladim profesionalcima koji kroz eksperiment teže da razviju svoj autorski izraz. Pored takmičarskih selekcija tu su i specijalni programi i projekcije koje daju dodatni fokus na određene teme, trendove, društvena kretanja, kao i Frontove filmske radionice na kojima se edukuju nove nade filmske produkcije.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front otvara konkurs za prijave filmova tokom juna meseca, a zatvara konkurs u septembru.

Festival prima igrane, eksperimentalne, dokumentarne i animirane filmove, pod uslovom da su maksimane dužine 30 minuta i da su producirane tokom ove ili prošle godine.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front održava se uvek u poslednjoj nedelji oktobra i traje četiri dana.

Ulaz na sve festivalske dane je besplatan.