PREDSTAVLJAMO ŽIRI 15. FILMSKOG FRONTA

U selekciji Srbija/Region pod nazivom “SWITCH THE CHANNEL” naćiće se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera, koje je za nas izabrao selektor FILIP MARKOVINOVIĆ (filmski i pozorišni reditelj)

“U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija FIlmskog Fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanju gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu.”, rekao je selektor Filip Markovinović Filmovi iz ove kategorije boriće se za nagradu STRUČNOG ŽIRIJA. Filmski Front se svake godine trudi da to budu renomirani umetnici, koji su radili uspešne projekte i bili priznati i nagrađivani na regionalnim i svetskim festivalima.

Predstavnica ženske dominacije na filmu Melina Pota Koljević scenarista i urednik Dramskog programa na Radio Beogradu, koautor je nekoliko scenarija za dugometražne filmove kao što su “Klopka” i “Krugovi”, oba u režiji Srdana Golubovića. Dobitnik je više prestižnih nagrada za svoj rad u oblasti filma, a ove godine dobija i glavnu nagradu za scenario filma „Ivan“ reditelja Janeza Burgera na 20-om Festivalu slovenskog filma u Portorožu (zajedno sa Srdjanom Koljevićem i Janezom Burgerom).

Reditelj, scenarista i montažer Stevan Filipović, kao reditelj debitovao je sa dugometražnim filmom “Šejtanov ratnik”, nakon kojih su usledili filmovi “Šišanje” i njegovo najnovije ostvarenje “Pored mene”. Koscenarista je filma “Dobra žena” iz 2016. godine u režiji Mirjane Karanović. Montažer je filma “Klip” Maje Miloš.

Sa idejom da afirmišemo mlade, a nagrađivane filmske umetnike ove godine član žirija je i multimedijalni reditelj i montažer Nikola Spasić. On je autor nekoliko kratkometražnih filmova koji su učestvovali na preko 40 festivala širom sveta uključujući velike regionalne festivale poput Pulskog Filmskog Festivala, Montenegro Film Festivala, Beldoksa i drugih. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film "Zašto je Dragan napravio orkestar" osvojio je nagradu za najbolji film festivala Cinema City 2017. godine prema odluci publike.

Prema odluci STRUČNOG ŽIRIJA, filmski front će poslednjeg dana festivala u subotu 28. oktobra dodeliti plakete najboljima. NEKA NAJBOLJI POBEDI! Vidimo se na FRONTU!